ממתינים לראיון טלפוני או זומנתם לראיון עבודה פרונטאלי? כך תתכוננו בצורה הטובה ביותר
הכנה לראיון עבודה בהייטק מול מגזרים שונים
שואלים אותי רבות האם יש הבדל כלשהו בין ראיון עבודה בהייטק לעומת תחומים אחרים כמו דיגיטל, מרקטינג, מכירות, כספים וכו’. בסופו של דבר ראיון עבודה הוא ראיון ותהליך הגיוס בנוי באופן שונה בכל חברה. תוכלו למצוא שתי חברות הייטק בתחום זהה שמבצעות תהליך גיוס שונה לחלוטין. ולכן, במאמר הבא אתמקד בטיפים לראיון עבודה שיכולים להתאים לכל האוכלוסיות וכל המגזרים.
ראיון טלפוני / פרונטאלי / ראיון בזום (וידאו)
אז מהו ההבדל בין השלושה ולאילו פרטים צריך לשים לב?
ראיון טלפוני
ראיון טלפוני הוא לרוב תהליך סינון ראשוני. אורך השיחה הינו לרוב 5-15 דקות כתלות בארגון, במגייס, התפקיד והמראויין. לרוב מדובר בראיון ראשוני הבודק התאמה ראשונית כללית לתפקיד לפני תהליך ביצוע תהליך מקיף יותר. חשוב להיות מאוד חדים, קצרים ולעניין שכן בראיון טלפוני קצר לרוב קשה מאוד לתקן. לרוב תתבקשו לספר על עצמכם בקצרה, על הרקע המקצועי שלכם ועוד שאלה-שתיים בסגנון של – מה חשוב לך במקום העבודה, למה עזבתם/רוצים לעזוב את המקום הנוכחי וכו’. בשלבים הבאים של המאמר אסביר לגבי שאלות כלליות שלרוב שואלים ותוכלו ללמוד כיצד להתמודד עם שאלות מסוג זה. הטיפ שאני יכול לתת לכם לגבי ראיון טלפוני הוא לענות קצר ולעניין וגם לנסות לברר בתחילה כמה שיותר פרטים על התפקיד בכדי שתוכלו להתאים את התשובות והרקע שלכם לתפקיד המוצע.
ראיון פרונטלי
לרוב תקבלו זימון לראיון פרונטאלי לאחר שעברתם ראיון טלפוני או מבחן מקצועי כלשהו. היות ועיקר המאמר יוקדש להכנה לראיון פרונטאלי אפרט לגבי טיפים רבים בהמשך.
ראיון וידאו (זום/סקייפ/ווטסאטפ)
בכדי לחסוך זמן, מעסיקים רבים עברו לשיטת ראיון מרחוק כחלק מהתהליך. לעיתים גם כשלב חוצץ לפני ראיון טלפוני. מה חשוב לדעת? בגלל הריחוק היחסי בהשוואה לראיון פרונטאלי, חשוב להתכונן, ממש כאילו מדובר בראיון פרונטאלי. הקפידו על לבוש בהתאם לנהוג במקצוע שלכם. אם הגעתם דרך חבר או חברת השמה התייעצו עמם לגבי מה נהוג בארגון. הקפידו על אוזניות איכותיות לשיחה. אם אין לכם תקנו! 150-200 ש”ח הינה הוצאה בטלה בשישים ביחס להגדלה משמעותית של הסיכוי למציאת עבודה. כמו כן, מומלץ להשתמש במחשב נייד או טאבלט שיאפשר לכם לראות בצורה ברורה את הצד השני. בדקו מראש את זווית הצילום והרקע שמאחוריכם בכדי למנוע אי נעימויות והקפידו להיות זמינים בזמן. לגבי השאלות עצמן – אותם הטיפים שאתן בהמשך לגבי ראיון פרונטאלי תקפות גם כאן.
מה שואלים בראיון עבודה?
הרבה שאלות :) אבל בואו וננסה להתמקד בעיקריות שבהן. חשוב להבין שאין תשובה נכונה או לא נכונה. זכרו שהמטרה שלכם היא לשווק את עצמכם ולמצוא עבודה. אם תשקרו, אולי תצליחו לעבור את הראיון (לרוב אצל מראיינים מקצועיים יהיה לכם קשה מאוד), אך סביר להניח שזוהי תחילתה של מערכת יחסים פגומה שעשויה להסתיים מהר מאוד. לכן, מומלץ לדעת לשווק את עצמכם בצורה נכונה, אך לא לשנות את האמת. גם כשאמת היא לא בהכרח משרתת אתכם, יש הבדל גדול בדרך שבה אתם מציגים את הדברים ובכך אנו נתמקד.
שאלות בראיון עבודה – מה שואלים
“למה עזבתם את מקום העבודה האחרון?” – יכולות להיות לכך המון סיבות ומן הסתם לא נוכל לעבור על כולן. השימוש במילים הוא קריטי במקרים מסוג זה. אם רבתם עם הבוס ניתן להציג זאת כמחלוקות מקצועיות ולהכין מראש הסבר על מהי אותה מחלוקת מקצועית אם תשאלו. אם לא הייתם מרוצים מהעבודה שעשיתם, ניתן להסביר שאתם מחפשים שדרוג מקצועי. ובכלל, נסו להשתמש בביטויים חיובים ולא להגיד שנשחקתם מקצועיות וכו’.
“מה חשוב לך במקום עבודה” – כל מקום מחפש תשובה אחרת המתאימה לערכי הארגון והמנהל המגייס. מומלץ להגיד את האמת המלאה בשאלה מסוג זה, שכן אם הארגון לא מספק את מה שחשוב לכם, האם תרצו לעבוד שם?
“יתרונות וחסרונות” – על אף שאני סולד מהשאלה הזו, מראיינים רבים עדיין שואלים את המועמדים על היתרונות והחסרונות שלהם. המלצה שלי – לגבי יתרונות, בצעו מראש מחקר על הארגון והתפקיד והכינו יתרונות שרלוונטיים לתפקיד. לגבי חסרונות – כל מראיין מצפה למשהו אחר. מומלץ להביא חסרון אמיתי שלכם שאינו קריטי לביצוע התפקיד. לדוגמא: אם אתם מגיעים לתפקיד שאינו ניהולי ואינכם מעוניינים בניהול – ניתן להגיד שהייתם רוצים להשתפר ביכולת שלכם להוביל אנשים.
“מהן ציפיות השכר שלך?” – אסור להגיע לראיון מבלי לדעת מה אתם רוצים לדרוש. חשוב להתכונן מראש ולקחת בחשבון שחלק מהארגונים ינהלו עמכם מו”מ על השכר. בנוסף לשכר ישנם תנאים נלווים עיקריים כמו רכב, קרן השתלמות, ימי חופשה שנתיים וכו’. מומלץ להוסיף לדרישת השכר עוד 1-2 תנאים כאשר אתם נשאלים על מנת למנוע אי נעימויות. אין צורך לפרוט את כל התנאים הנלווים שכן במידה וזה יהיה רלוונטי תוכלו לנהל על כך דיון בהמשך. אולי תופתעו ותקבלו תנאים טובים יותר ממה שתכננתם לדרוש. לגבי סכום השכר עצמו – ישנן 2 אופציות (אין נכון או לא נכון) – אופציה 1 – לבקש קצת יותר ממה שאתם רוצים ולתהגמש במו”מ. אופציה 2 – לתת מספר ולהגיד מראש שזה מה שאתם דורשים ולא להתפשר.
“איזה ערך מוסף או יתרון יחסי אתם מביאים עמכם לתפקיד” – חשוב לחשוב מראש ולספק תשובה שתייצר לכם יתרון יחסי על מועמדים אחרים. חשבו על היכולות שלכם, הניסיון המקצועי שלכם וההצלחות שלכם. היכן אתם טובים יותר מאחרים בתפקידים שעשיתם ונסו לייצר את הערך המוסף הזה. לדוגמא – אם התפקיד דורש הקמת צוות עובדים מאפס ועשיתם זאת כבר 3 פעמים, חשוב מאוד לציין שאתם מנוסים מאוד בהקמת צוותים מאפס.
טיפים לראיון עבודה
איך מתלבשים לראיון עבודה
בכל מקום ישנו קוד לבוש הנהוג במקום. מומלץ תמיד להגיע בלבוש התואם את ציפיות המקום. איך יודעים? שואלים חבר שעובד בחברה או את חברת ההשמה ששלחה אתכם. אין לכם אופציה לשאול? מומלץ תמיד לבנים להגיע עם מכנס ארוך ג’ינס או אלגנטי (תלוי בסוג המשרה)וחולצה מכופתרת או פולו. לבנות מכנס ארוך או חצאית אלגנטית. מומלץ להמנע מגופיות ומחשופים וללבוש חולצה המשדרת אלגנטיות. טי שירט לא מומלץ, אך שוב, תלוי מאוד בארגון ובסיטואציה.
איך מתכוננים לראיון עבודה
1.הכינו תסריט הצגה עצמית של כדקה-שתיים המכיל בתוכו כמה פרטים אישיים (לא חושפניים במיוחד) כמו נישואים, ילדים, תחביב או שניים וכו’. השכלה ותיאור קצר של הרקע המקצועי שלכם. חשוב להקפיד שלא לספר את כל הרקע המקצועי אלא לתת רקע כללי ולהסביר על כל תפקיד במשפט, אך המראיין ירצה הוא ישאל שאלות.
- דוגמאות – מראיינים אוהבים לבקש דוגמאות. מומלץ להצטייד מראש בדוגמאות למקרי הצלחה שלכם, פרוייקטים שלא הצלחתם ליישם, סדר יום שלכם בעבודה, מה עשיתם בכדי לעמוד ביעדים, כיצד התנהלתם כשלא עמדתם ביעדים וכו’.
- שפת גוף – שימו לב לשפת הגוף שלכם כאשר אתם מדברים. לא בושה לעמוד מול המראה או לשאול חברים כיצד אתם נתפסים. להקפיד שלא לבצע תנועות חדות עם הידיים כאשר מדברים, עוצמת קול לא חזקה מדי ולא חלשה וביטחון. שימו לב לישיבה שלכם – אפשרי לשבת עם רגליים אחת על גבי השנייה וידיים בתחילת השולחן. אל תחביאו את הידיים, זה עשוי להתפס כאילו יש לכם משהו להסתיר. חשוב להסתכל למראיין בעיניים במהלך הראיון.
- סימולציה לראיון עבודה – גם אם היה לך ראיון בתקופה האחרונה וגם אם לא הייתם בשוק תקופה רבה. סימולציה זה דבר מאוד הכרחי. שבו עם חבר או בן משפחה. תנו לו לשאול אתכם שאלות ולתת לכם משוב על ההתנהלות שלכם במהלך הראיון.
- מחקר מקיף על התפקיד והארגון – חשוב מאוד להגיע מוכנים. הכנסו לאתר האינטרנט של החברה, בררו כמה שיותר פרטים על החברה והתפקיד שאתם מועמדים אליו.
- ממליצים – הכינוי מראש לפחות 2 ממליצים שאתם סומכים עליהם. אם תתבקשו לתת ממליצים מומלץ לחייג באופן מיידי לממליצים ולהכין אותם על התפקיד והחברה שאליו התראיינתם. בצעו עמם תיאום ציפיות לגבי השאלות העיקריות שנשאלתם על מנת לוודא שלא תתקיים סתירה בין מה שאתם עניתם לבין מה שענה ההמליץ. בדקו את הממליצים שלכם. לא פעם נתקלתי בממליצים שלא המליצו. לא נעים, אך הכרחי – בקשו מחבר או חברה להתקשר לממליץ ולבדוק האם הוא אכן ממליץ עליכם.
- היו אתם – אל תנסו להיות מישהו שאתם לא. דמיינו שתקבלו עבודה כאשר הצגתם מצג שווא לאורך תהליך הגיוס – האם אתם רוצים להעמיד פנים בכל פעם שאתם בעבודה?
- אסרטיביות כן, שחצנות לא – אין בעיה וזה אפילו מומלץ לשווק את עצמכם כטובים בתחומכם. שימו לב כי הגבול בין להיות אסרטיבי ובעל ביטחון לבין להתפס כשחצן הוא דק מאוד.
- הכינו מקרב – כימיה בין המראיין למרואיין היא אחד מן האלמנטים החשובים ביותר להצלחה בראיון עבודה. איך עושים מקרב? שימוש בהומור, חיוך, קלילות והתעניינות במראיין, מחמאות וכו’. חשוב לא לבצע את תהליך הקירוב בצורה מכאנית או שקופה שכן מראיינים מנוסים מכירים היטב את התהליך. כמו כן, המראיין אינו חבר שלנו ולכן שילוב בדיחה באופן לא קשור עשוי לגרום לנו להתפס כילדותיים. איך עושים זאת נכון? שלבו אמירה קלילה בהצגה העצמית שלכם כמו – המתכנת היחיד בישראל שהוא גם מציל מוסמך (הרימו להנחתה עבור שאלות של המראיין). אפשר גם לענות בקלילות על אחת השאלות לדוגמא – אם שואלים אתכם בראיון מכירות על עמידה ביעדים – “יעדים, במכירות אין יעדים”. כמובן שהאינטונציה כאן חשובה. תגובת הנגד של המראיין תסייע לכם בשיחה קלילה שתקל משמעותית על תהליך הראיון. התאמנו על המקרב עם חברים ומשפחה ואל תנסו אותו בפעם הראשונה בראיון חי.
- לא רק כללים לראיון עבודה – חשבו על עצמכם, מי אתם וייצגו את עצמכם בכבוד. בסופו של דבר אתם מוכרים את האדם הכי חשוב לכם, את עצמכם.
לסיכום
ראיון עבודה הוא מבחן לכל דבר. אם לא תתכוננו תקבלו ציון נמוך יותר. כמו סטודנטים שמבחנים באים להם בקלות, כך גם יש אנשים ש”עוברים מסך” יותר בטבעיות בראיונות עבודה. גם לאלו שהדבר מגיע להם בטבעיות וגם לאלו שלא, הכנה מוקדמת תגדיל משמעותית את הסיכוי שלכם למצוא עבודה.
על הכותב
רועי ברק הוא הבעלים של חברת ההשמה ריקרוטיקס RecruitX ושל חברת הייעוץ קבוצת ברק בעברו שימש כסמנכ”ל משאבי אנוש בחברות מובילות בישראל ובעולם.